CBD OLIE MEE NEMEN OP VAKANTIE

July 17, 2018

 

Naarmate de populariteit van CBD olie groet, komen er ook steeds meer vragen naar voren. Een veel terugkomende vraag bij ons; “Mag ik mijn CBD olie meenemen naar het buitenland”? Omdat het vakantieseizoen nadert, vinden wij het belangrijk om u zo goed mogelijk te informeren over wat wel mag en wat niet mag. Wij hebben alles voor u op een rijtje gezet zodat u helemaal up-to-date bent over de regelgeving anno 2018.

 

CBD olie is in Nederland inmiddels helemaal gevestigd. Vrijwel iedereen gebruikt het en de verhalen en ervaringen zijn dagelijks te lezen in de media. Daar komt ook bij kijken dat men de CBD olie het liefste overal mee naartoe neemt, dus ook op vakantie. Enkel zijn er nog wel wat landen waar CBD nog niet wordt geaccepteerd. Daarom is het raadzaam om dit item komende week goed te volgen alvorens u de CBD olie tussen uw strandlakens en zwemkleding stopt!

 

REGELGEVING CBD OLIE MEE OP VAKANTIE

 

Op dit moment stelt de Nederlandse Douane dat het is toegestaan om middelen zoals voedingssupplementen en medicijnen mee te nemen naar het buitenland. De voorwaarde is wel dat het product niet onder de opiumwet valt. De CBD olie van CBDolieVS bevat een THC gehalte < 0,2% en voldoet dus aan alle wettelijke eisen waardoor het hier niet onder valt.
Enkel kunnen in sommige landen de regels net wat anders zijn. Aangezien de regelgeving nog niet in elk land volledig is aangepast op CBD, raden wij u aan om eerst contact op te nemen met het vliegveld van de bestemming. Veel luchthavens hebben een contact formulier die u kunt invullen. Meestal duurt het ongeveer 24 uur voordat u antwoord op uw vraag krijgt.

 

Wietolie waar alleen cannabidiol (CBD) in zit, de zogenaamde CBD-olie,

 

 

mag gewoon mee op vakantie. CBD is geen illegale stof, staat niet de opiumwet en mag zodoende met je mee op reis volgens de Nederlandse Douane. Het is wel aan te raden om je flesje CBD-olie niet in de handbagage, maar bijvoorbeeld in je toilettas te vervoeren.

Omdat de regels in het land van bestemming anders kunnen zijn, wordt aangeraden om contact op te nemen met de Douane in het betreffende vakantieland. Binnen Europa zul je niet op problemen stuiten, maar buiten Europa wordt het moeilijker. Veel landen hebben een strenge drugswetgeving, en bij hennep wordt nog vaak gedacht aan illegale wie

 

THC- OLIE MEE OP VAKANTIE

Cannabisextracten waar THC in zit, ook wel cannabisolie, THC-olie of gewoon wietolie genoemd, mogen niet zomaar mee naar het buitenland. De werkzame – en tevens psychoactieve – stof, delta-9-hydrocannabinol (THC) valt namelijk onder de opiumwet en staat op lijst 1 bij de harddrugs. Te gek voor woorden, maar dat is een andere discussie.

 

Zeker de zelfgemaakte wietolie kun je beter thuislaten. Deze is niet in een gecontroleerde omgeving geproduceerd, is niet officieel geregistreerd als medicijn en zal in geen geval bij een eventuele douanecontrole worden doorgelaten. Mocht je echt THC-olie mee op vakantie willen nemen, zal dat de olie van een apotheker moeten zijn.

 

SCHENGENVERKLARING

Medicijnen die op de opiumlijst staan, zoals wietolie met THC of de cannabis van Bedrocan, mogen ook niet zomaar worden meegenomen. In het geval dat het door een arts is voorgeschreven en het middel door een apotheker is bereid, kun je voor het medicijn wél een officiële verklaring aanvragen bij het CAK.

 

 

In opdracht van het ministerie van VWS wordt je aanvraag door het CAK beoordeelt. Zij kunnen twee verklaringen afgeven: de Schengenverklaring en een Engelstalige medische verklaring (met een eventuele Apostillestempel). Met een Schengenverklaring is het mogelijk om cannabisolie van de apotheker (of Bedrocan-wiet) mee te nemen naar 33 landen. Daarvan vallen er 26 onder het Schengenverdrag, te weten:

 

België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

 

WIETOLIE MEE OP VAKANTIE

 


Niet alleen wietolie, ook cannabis van Bedrocan mag met een Schengen- (of engelstalige) verklaring mee naar het buitenland. [Foto: golddiamondphotography]

De volgende 7 landen vallen niet onder het verdrag, maar accepteren wel de door het CAK afgegeven medicijnenverklaring:

 

Cyprus
Engeland (Verenigd Koninkrijk)
Ierland
Kroatië
Noord-Ierland (Verenigd Koninkrijk)
Schotland (Verenigd Koninkrijk)

Wales (Verenigd Koninkrijk)

 

Vanaf het vertrekmoment is de Schengenverklaring 30 dagen geldig. De Engelstalige medicijnenverklaring blijft een jaar geldig vanaf de datum dat de arts de verklaring ondertekent. De medicatie, dosering en de reisbestemming dienen echter hetzelfde te blijven. Voor Aruba en Curacao, Turkije en Japan zijn afwijkende procedures nodig. Deze vind je op de website van het CAK, onder de meest gestelde vragen.

 

PAS OP! met wietolie.....

 

Natuurlijk zijn er manieren om de regels te omzeilen en je eigen gemaakte wietolie op de plek van bestemming te krijgen. Het is bijvoorbeeld niet waarschijnlijk dat een douanier gaat testen hoeveel THC er precies in je flesje met verklaring zit. Toch is het niet verstandig dit risico te nemen.

Zeker als je naar landen buiten het Schengengebied gaat, is het verstandig goed te informeren naar de regels en je daaraan te houden. Diverse Aziatische landen en de VS hebben enorm strenge straffen voor de smokkel van ‘drugs’, waaronder cannabisolie volgens hun wetgeving valt.

U kunt ook nagaan of er in het land van uw bestemming CBD of wietolie verkrijgbaar is!

 

In elk geval een goede reis en fijne vakantie!

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten