Nederlands onderzoek cannabis bij fibromyalgie onderweg

January 2, 2018

Het gebeurt niet vaak dat er in Nederland onderzoek wordt gedaan naar het medicinale effect van cannabis met plantaardige cannabinoïden. In Utrecht werd bijvoorbeeld synthetische CBD gebruikt in een studie naar het effect van de stof op angst. Maar in Leiden gaan ze nu het effect van échte plantaardige cannabis onderzoeken op de symptomen van fibromyalgie.

Onderzoek cannabis bij fibromyalgie

Veel patiënten met fibromyalgie zullen uit eigen ervaring kunnen vertellen dat cannabis werkt, ze hebben daar geen onderzoek voor nodig. Toch gaat het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoek doen naar het effect van geïnhaleerde medicinale cannabis op de symptomen van fibromyalgie.

Dat is goed nieuws voor veel patiënten die nu baat hebben bij het middel, maar het niet van de dokter krijgen. Een positieve uitkomst van dit onderzoek zou de aandoening mogelijk op de lijst van indicaties kunnen krijgen waarmee je volgens de dokter in aanmerking komt voor cannabis op recept.

 

Klinische studie

Prof. dr. Albert Dahan van het LUMC leidt het onderzoek en trapt ermee een wereldwijde reeks af. Voor deze dubbel-blinde, placebo-gecontroleerde onderzoeksreeks wordt gebruik gemaakt van (de naar eigen zeggen) gestandaardiseerde wiet van de Nederlandse staatskweker Bedrocan.

Het Leidse onderzoek focust zich op het effect van de twee meest voorkomendewerkzame stoffen in wiet, THC en CBD. Deze cannabinoïden worden middels het verdampen van de wietsoorten Bedrocan®, Bediol® en Bedrolite® door een groep patiënten ingenomen. Vervolgens wordt met een reeks metingen en tests de effectiviteit van de soorten op de fysieke, cognitieve en affectieve symptomen van fibromyalgie vastgelegd.

Fibromyalgie behandelen

 

 

De ziekte wordt gekenmerkt door pijnlijke spieren en gewrichten en overgevoeligheid voor aanraking. Dit gaat vaak gepaard met chronische vermoeidheid, slaapproblemen en emotionele instabiliteit. Fibromyalgie komt voor bij zo’n  drie tot vijf procent van bevolking, waarvan een schokkende 80-90 procent vrouwelijk is.

Reguliere medicatie werkt niet altijd en kan bijwerkingen veroorzaken als duizeligheid en emotionele veranderingen zoals depressies. In ernstige gevallen kunnen deze zelfs leiden tot suïcidale gedachten.

Gelukkig blijkt uit praktijkervaring en diverse onderzoeken cannabis niet alleen effectief de pijn te bestrijden, ook de randsymptomen van fibromyalgie zijn goed behandelbaar met cannabisproducten.

Hopelijk bewijst dit onderzoek wat velen al weten en wordt cannabis erdoor een geaccepteerd medicijn tegen fibromyalgie. Patiënten kunnen dan rekenen op een effectief medicijn en hoeven zich geen zorgen meer te maken over vervelende, schadelijke bijwerkingen.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten