Wondermiddel? Waarom CBDolie (bijna) overal tegen....of ja voor werkt

June 15, 2017

 

 

Chronische of ontstekingspijn, jeuk, mentale aandoeningen, Parkinson, MS of slaapproblemen. Talloze aandoeningen met verschillende symptomen, maar met één ding gemeen. Ze kunnen namelijk allemaal behandeld worden met wietolie, het extract van de werkzame stoffen uit de cannabisplant.

 

Ziekten

Niet alleen díe kwalen kunnen met medicinale wiet worden opgelost. De lijst wordt namelijk steeds langer en er komt steeds meer bewijs naar boven van verschillende ziekten die niet resistent zijn tegen de geneeskracht van cannabis. Zenuwpijn, verschillende auto-immuunziekten, fibromyalgie, epilepsie en zelfs sommige vormen van kanker lijken met cannabis te behandelen.

Wondermiddel wietolie

Wietolie – of het nu alleen CBD is, of een volledig plantextract met THC en CBD – lijkt er de laatste tijd een ‘wondermiddel’-status aan over te houden, en terecht. Want hoe raar het ook klinkt, wietolie is in veel gevallen een effectieve behandeling voor de meest uiteenlopende ziekten. Het is geen placebo effect, het is niet dat patiënten het zo graag willen dat ze het indenken, cannabis werkt écht. En het is wetenschappelijk bewezen waarom.

Dat zoveel patiënten, met uiteenlopende ziekten, baat hebben bij wietolie is geen toeval maar een wetenschappelijk bewezen fenomeen. [Foto: shutterstock/Digital Storm]

ECS

De reden is namelijk dat het menselijk lichaam gemaakt is om de werkzame stoffen die van nature in cannabis voorkomen, terpenen en cannabinoïden, te herkennen. Het endocannabinoïde-systeem (ECS), zoals het heet, bestaat uit verschillende receptoren door het hele lichaam waaraan cannabinoïden zoals THC en CBD zich kunnen binden. Dit systeem reguleert bijna alle processen in ons lichaam en is nauw verbonden aan ons auto-immuunsysteem. Vandaar dat ook veel auto-immuunziekten goed met cannabis worden behandeld.

CB-receptoren

Deze receptoren zijn er om signalen te ontvangen en versturen. Daarmee onderhoudt het de balans in ons lichaam, zodat we kunnen overleven. Zo helpt het ons te weten wanneer we pijn of honger hebben, helpt het ons om natuurlijke angstreacties te ervaren en kan het pijnsensaties reguleren. Als dit soort processen door één of andere ziekte zijn verstoord, kan cannabis dat balanceren en zo de aandoening bij de kern aanpakken.

Gezien het dit alles doet zónder de nare bijwerkingen die verschillende farmaceutica kunnen hebben, mag CBDolie best wel een wondermiddel genoemd worden

Interessant genoeg werken niet alle cannabinoïden op dezelfde receptoren. Respectievelijk bindt THC zich aan de CB1-receptoren, en CBD aan de CB2-receptoren. Vandaar dat de twee ook een zeer verschillende uitwerking hebben op het menselijk lichaam.

Lichaamseigen cannabinoïden

Plantaardige cannabinoïden zijn natuurlijk niet de enige stoffen die voor deze balans zorgen, anders zou elke niet-gebruiker geen schijn van kans hebben om te overleven. Wijzelf maken ook cannabinoïden aan, endocannabinoïden (endo = lichaamseigen), maar vaak niet genoeg.

Anadamide, het lichaamseigen stofje dat ons gelukzalig doet voelen (vergelijkbaar met dopamine), is een van de endocannabinoïden die zich aan deze receptoren bindt. THC werkt op eenzelfde manier als deze stof, en heeft daarom ook een gelukzalig effect op de meeste gebruikers. CBD remt dan weer de afbraak van anandamide, waardoor het ook een positieve invloed heeft op de stemming van de gebruiker.

Terpenen

Niet alleen cannabinoïden zijn belangrijk voor de effectieve geneeskracht van wietolie. Terpenen, de aromatische stoffen uit de cannabisplant, sturen het medicinale effect van een bepaalde wietsoort. Stoffen als limoneen, pineen, beta-caryofylleen en myrceen bepalen of een wietsoort slaapverwekkend is of juist opwekkend, beter is om je kalm te krijgen of te motiveren, je depressie kan behandelen of goed is tegen angst. Dat maakt dat door het samenstellen en mengen van diverse wietsoorten, je voor elk moment, voor elke behoefte, het juiste cannabis-medicijn kunt maken.

De samenstelling van terpenen, de smaak- en geurstoffen uit wiet, geeft een wietsoort haar specifieke medicinale werking. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Entourage-effect

Terpenen zijn niet een béétje belangrijk voor de geneeskracht van wietolie, ze zijn essentieel. Het entourage-effect is de theorie dat terpenen synergetisch samenwerken met cannabinoïden voor het beste resultaat. Zonder terpenen in je cannabisolie, als je een CBD of THC isolaat hebt, zul je dus niet hetzelfde medicinale effect ervaren als met een whole plant extract, zoals een compleet extract wordt genoemd. Daarom dat steeds meer CBD-olie producenten terpenen aan hun producten toevoegen en je tegenwoordig zelfs losse terpeen-isolaten kunt verkrijgen om naar wens aan je eigen wietolie toe te voegen.

 

Wetenschap

Dat je zelf, of iemand in je omgeving, baat heeft bij wietolie als medicijn is dus geen toeval en zit ook niet tussen de oren; ongeacht de aandoening. Cannabis heeft een complexe werking in het menselijk lichaam en ondersteunt de algehele balans die nodig is om te overleven. Gezien het dit alles doet zónder de nare bijwerkingen die verschillende farmaceutica kunnen hebben, mag wietolie best wel een wondermiddel genoemd worden.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recente berichten